Vuoden salolainen teko 2022
Vuoden salolainen teko on yhteisön hyväksi toteutettu aikaansaannos, joka on ilmiantajan mielestä edellisen kalenterivuoden kohokohta. Salon Nuorkauppakamari muutti konseptia uudenlaiseksi edellisvuosien toteutuksesta “vuoden positiivisin salolainen” jäsenien ja kuntalaisten toiveita kuunnellen muuttaa kilpailun luonne monipuolisemmaksi. Tarkoituksena uudella kilpailulla on yhdenvertaistaa yhteisöt ja yksilöt.
Yritykset, järjestöt, urheiluseurat, työ- koulu- ja opiskelijaporukat ovat erilaisten tekojen ja aikaansaannosten taustalla. Keitä nämä ovat ja mitä he ovat toteuttaneet?
Kilpailun tavoitteena on tuoda esiin erilaisia yhteisön hyväksi toteutettuja aikaansaannoksia Suur-salon alueella. Keräämme sähköisen lomakkeen ja paperisen laatikon (Salon torin r-kioskilla) avulla tekoja, joista arvovaltainen raati valitsee kymmenen (10) finalistia äänestykseen.
Aikaansaannos, joka rakentaa hyvää mieltä!

Säännöt:
1. Ilmianto on yhteisön hyväksi toteutettu teko.
-Teon taustalla voi olla yritys, yhdistys, urheiluseura, työpaikka-. koulu- tai opiskelijaryhmä sekä yksilöiden toteuttamat teot.
2. Ilmiannettava teko annetaan edellisen kalenterivuoden ajalta.
3. Ei voi ilmiantaa edellisenä vuotena palkittua tekoa.
Kiitos kaikille finalisteille!


Vuoden salolainen teko voittaja 2022
Taiteiden Yä -kulttuuritapahtuma
Etnosalo ry, Sanna Jousi, Liisa Käiväräinen & Gildas Houessou
Taiteiden yä on salolainen kulttuuritapahtuma, joka on kaikille avoin ja soveltuu kaikenikäisille. Keskusta-alueella tapahtuu paljon kun yli 60 kulttuuritoimijaa luovat erilaista ohjelmaa Salon sydämessä. Mukana yhteistyössä ovat myös Salon kaupunki, kauppakeskukset, kirjasto ja museot. Idea Taiteiden Yä-tapahtumaan lähti vuonna 2017 halusta tuoda kulttuuria, taidetta ja erilaisia toimijoita esiin. Salo on täynnä upeita taiteilijoita ja eri kulttuurialan toimijoita, Taiteiden yä kokoaa nämä toimijat yhteen ja rikastaa Salon katukuvaa. Tapahtuma kehittyy vuosi vuodelta enemmän, mm. viime vuonna mukana oli myös jo päiväkoteja, jotka järjestivät Karritorakka-tanssiesityksen.
Sannan, Liisan ja Gildaksen mielestä tapahtuman onnistumisen kannalta tärkeää on yhteistyö, yhteisöllisyys ja yltiöpäinen positiivisuus kävijöiden sekä toimijoiden kesken, joka välittyy koko tapahtumasta.


Teko: Kurpitsaviikot
Rannikon puutarha, Esa Rannikko
Salon Halikossa vietettävät Kurpitsaviikot ovat houkutelleet runsain joukoin väkeä ympäri Suomea ihastelemaan kurpitsalyhtyjä. Kurpitsaviikot vietettiin viikon mittaisena tapahtumana viime vuonna ensimmäisen kerran. Halikon pelto on täynnä käsin kaiverrettuja upeita kurpitsayksilöitä, asetelmat muuttuvat ja kynttilät sytytetään päivittäin, joka tekee siitä joka kerta uniikin. Tapahtuma on kehittynyt vuosien aikana paljon ja lähti liikkeelle vuonna 2018 Esa Rannikon ajatuksesta tehdä halikkolaisia kurpitsalyhtyjä muutama rivi yhteistyössä Halikon kynttilätehtaan kanssa.
Kurpitsaviikot ovat yhteisöllinen ja kaikille avoin tapahtuma, ne tuottavat vilpitöntä iloa osallistujille sekä muiden yrittäjien ollessa mukana saadaan ainutlaatuinen viikko kaikille kävijöille tutustua Saloon. Henkilökunnan ilo tehdä projektia on iso moottori Esa Rannikon toiminnassa sekä hän kiittelee tekijöitä ja kävijöitä, että tapahtuma on ilostuttanut monia Halloweenin aikaan!

Teko: Viitankruunun merellinen luontoalue
Viitankruunun asukasyhdistys, Jussi Markula
Salon Viitankruunun asuinalueella (Viitannummi ja Viitalaakso) on lähdetty vauhdikkaasti edistämään kaikkien salolaisten käyttöön merellistä luontoaluetta. Alueelle rakennettiin talkootöinä laavu, jonka läheisyyteen on samalla elvytetty aluetta kiertäviä luontopolkuja, jotka yhdistyvät kaupungin rakentamaan uuteen Viitanpolku-luontopolkuun ja sen varrella olevaan lintulaituriin. Kipinä projektiin lähti ajatuksesta kun rannan kävelytielle oli paikoin kasvanut niin paljon pensaita, että merelle ei enää nähnyt reitin varrelta. Tähän haluttiin muutosta ja yhdessä lähdettiin toimeen. Asukasyhdistyksellä on ollut tavoitteena, että kaikki saa osallistua omaan tahtiin ja omien aikataulujen mukaan. Puheenjohtaja Jussi Markula korostaa, että kaikki pääsevät vaikuttamaan yhdistyksessä ja keskustelu on ollut aina avointa, ne ovat olleet avain onnistumiseen.
Alue ei enää ole vain asuinalue, vaan kiinteä osa Salon kaupungin luonto- ja virkistysalueita, joista kaikki pääsevät nauttimaan. Talkootöiden ja yhteistyön ansiosta on saatu ihmisille uusi paikka nauttia merellisestä maisemasta ja ulkoilla, tulevia hankkeita on suunnitteilla mm. laituri veneilijöille ja tehdä pitkospuureitti rantaan.

Teko: Gutsy Go - tee rauha näkyväksi viikko Salossa
Moision koulun nuoret & Salon Rotaryklubi
Palkittu yhteisömenetelmä Gutsy Go nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi toteutui ensimmäistä kertaa Varsinais-Suomessa Salon Rotareiden tuella. Rotaryklubi sai idean toteuttaa Salossa nuorille suunnattua rauhantyön projektia. Gutsy Go Salon lukuvuoden 2021-2022 Salon Moision koulun luokat 8A ja 8B kutsuivat koko kaupungin mukaan rakentamaan rauhaa ainutlaatuiseen operaatioon. Projekti vahvisti Salon yhteishenkeä sekä nuorten osallisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Muutamassa päivässä nuoret innovoivat ja toteuttivat luottamusta ja rauhaa vahvistavia ratkaisuja kaupunkilaisten arjen ongelmiin ja tarpeisiin mm. kerrostalonväen naapurikahvitus ja keskusteluhetken luominen, ulkotyöt erään vanhuksen kotona, musiikillinen liikuntatunti kauppakeskuksessa , jotka kuvattiin videoille.
Rauhantyö nuorien kanssa on erittäin tärkeää. Tuloksena on rauhantekojen pankki, jonka avulla nuorten teot ovat jatkettavissa läpi kouluvuoden ja hyödynnettävissä opetuksessa jatkossakin. Projektin takana on ajatus, että nuoret oppivat pienilläkin asioilla voidaan vaikuttaa yhteisöön positiivisesti. Videot nähtävillä Youtubessa hakusanalla: Gutsy Go Salo 2021.

Teko: Muurlan tievarsien siivous
Ari Aalto
Ari Aallolle luonto ja ympäristöteot ovat lähellä sydäntä. Kipinä organisoida useiden vuosien ajan Muurlan tievarsien siivous on lähtenyt lapsuudesta oman setänsä esimerkillä. Ari Aalto on aktiivinen muurlalainen ja organisoinut kotiseutuyhdistyksen pj Hanna-maija Saarimaan kanssa vuosikausien ajan tienvierien roskien keräyksen laajalta alueelta Muurlassa, samoin kuin poiskuljetuksen. Vuosittainen tapahtuma tuo hyvää mieltä kaikille ja saa osakseen useita osallistujia. Vapaaehtoisten työpanos on tärkeää projektin onnistumisessa, jota Aalto kiittelee.
Ympäristön eteen siivoamaan Ari Aalto on saanut mukaan myös Muurlan koulun, ympäristökasvatus on tullut osaksi kouluarkea yhteistyössä opettajien kanssa. Muurlan koululaiset hoitavat oman osuutensa koulun ympäristön siivoukseen vuosittain. Tärkeimpinä asioina Ari näkee teossaan ympäristökasvatuksen, siisteyden ja yhteistyön.

Teko: PowerCup Lentopallotapahtuma Salossa
Salon viesti, Johanna Anttonen
PowerCupin järjestäminen Saloon oli kuin jännityselokuvaa, itsekin entinen lentopalloilija ja Power Cupeissa pelannut, tapahtuman paikallispäällikkö Johanna Anttonen tiivistää tunnelmiaan viime kesältä. Power Cup on maailman suurin lasten- ja nuorten lentopallotapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1985 lähtien. Otteluita pelataan neljänpäivän ajan ja niitä kertyy jopa yli 4700. Lentopalloliitto järjestää tapahtuman yhteistyössä paikallisen järjestäjäseuran kanssa. Suomen alueita käydään säännöllisellä kierrolla läpi ja Saloon on haettu järjestämislupaa kaksi kertaa. Salon kaupunki tuki Salon Viestiä käynnistämään haun ja lupa saatiin vihdoinkin vuonna 2019, jolloin projekti kesäkuu 2020 Power Cupille alkoi. Järjestämisluvan taustalla on ollut 25 hengen paikallistoiminkunta suunnittelemassa ja hakemassa tapahtumaa. Salon loistava sijainti maantieteellisesti ja ulkourheilupuitteet kansainvälisen urheilutapahtuman järjestämiseksi ovat erinomaiset. Projekti alkoi paikallispäällikön rekrytoinnilla, jolloin Anttonen astui tekoon mukaan.
Tavoitteeksi asetettiin huimat 1000 joukkuetta, joka tarkoittaa noin 10 000 ihmistä. Talkoolaisia tämän kokoinen tapahtuma vaatii 700-800 henkilöä ja majoituksiin tarvittiin kaikki 31 Suur Salon alueen koulua ja nämäkään eivät olisi riittäneet. Tapahtuman tuottaminen vaati valtavasti koordinointia, yhteistyötä ja talkoohenkeä. Teon vaikuttavuus paikallisiin yritystoimintoihin on suuri näkyvyyden ja ihmismäärän ansioista.
Sisun kautta voittoon!
Maaliskuussa 2020 Covid-19 sekoitti pakan. Ensimmäinen siirto tapahtumalle oli kesäkuusta heinäkuulle 2020. Korona ei hellittänyt ja tapahtuma siirrettiin kesäkuulle 2021. Rajoitteet tuli takaisin ja juhannukseen mennessä AVI ilmoitti saako tapahtuman järjestää heinäkuussa 2021. Uusi ajankohta lyötiin lukkoon heinäkuulle 2021, mutta talkoolaisten ja yhteistyötahojen määrä oli laskenut odotellessa. Vielä viimeisellä viikolla kun kaikki oli rakennettu pystyyn jännitettiin uuden korona aallon rajoituksia. Jännityselokuvaa ja Teamssissa istumista, onneksi toimikunnan mahtava tsemppi piti projektin käynnissä sekä tuki paikallispäällikön toimintaa haasteiden keskellä.
Tapahtuma toteutettiin 291 lentopallojoukkueen voimin erikoisjärjestelyillä mitkä vaikutti esimerkiksi suihkuvuorojärjestelyihin, ruokailulinjojen sekä oheisohjelmien järjestämiseen. Viidakkorumpu laitettiin yhteistyönvoimin käyntiin talkoolaisten kokoamiseksi. Yhteisön voima tuli esiin ja vielä tapahtuman aikana saatiin 100 talkoolaista lisää osallistumaan tekoon. Anttosen tarinassa nousee esiin Salolaisten yhteisöllisyys, talkoohenki sekä lasten ja nuorten urheilunilo pitkän tauon jälkeen.

Teko: Made in Finland -sarjan tuotanto Salossa
Salon kaupunki, viestintäpäällikkö Teija Järvelä
Made in Finland on tositapahtumiin pohjautuva draamasarja Nokian vaiheista kohti maailmanlaajuista menestystä. Sarjaa kuvattiin Salossa vuoden 2021 aikana. Salo on keskeinen tapahtumapaikka sarjassa ja sarjan tapahtumat ovat merkittävä osa Salon lähihistoriaa, joka on monella yhä tuoreessa muistissa. Kuvaukset Salossa toi mukavaa yhteishenkeä koko kaupunkiin koronan keskellä. “Näin isoa tuotantoa ei ole Salossa koskaan aiemmin tehty, mutta tästä voi aueta uusia yhteistyömahdollisuuksia tulevissa hankkeissa”, kertoo Salon kaupungin viestintäpäällikkö Teija Järvelä, joka oli mukana koordinoimassa hanketta Saloon. Kuvauksissa käytettiin paikallisten yrittäjien palveluita sekä monien paikallisten asiantuntijoiden apua, jotta sarjassa päästiin 1980- ja 90-luvun vaihteen tunnelmiin. Moni salolainen pääsi myös kameran eteen avustajana. Projekti saikin positiivisen vastaanoton kaikkien keskuudessa Salossa.
Merkittävää sarjassa on myös Salon teollisen historian taltiointi hieman eri tavalla kuin mitä normaalit historiikit ja tutkimukset tekevät. Järvelän mielestä historian tuntemisella on iso merkitys, kun tehdään tulevaisuuden ratkaisuja.
Kokonaisuudessaan sarja on ollut hyvää julkisuutta Salolle, avannut uusia mahdollisuuksia salolaisille toimijoille sekä tuonut jotain uutta ja mielenkiintoista asukkaiden elämään.

Teko: Osatyökykyisten erityisnuorten työllistäminen ja opintohanke
Ihme ja Kumma ry, Jorma Nurminen
Ihme ja Kumma Oy:n toiminta tuo hyvää mieltä erityisnuorten arkeen sekä mahdollisuuden työntekoon täysipäiväisesti. Matalan kynnyksen työllistäjänä Ihme ja Kumman tavoitteena on tarjota ensimmäinen työpaikka osatyökykyisille kehitysvammaisille. Jokaiselle löytyy jotakin tehtävää omien taitojen mukaan. Missiona on luoda yhdenvertainen asema yhteiskunnassa erityisnuorille. Kaupunkilaisten tuki näiden vuosien ajan on ollut mahtavaa ja upeaa, Ihkun vetäjä Jorma Nurminen kiittää. Paljon hyvää palautetta on tullut Ihme ja Kumman kahvilatoiminnasta, jota on pyöritetty täydellä sydämellä salolaisten iloksi.
Ihme ja Kumma Oy:n toiminnan kulmakivet ovat olleet yhdenvertaisuus, oikeudenmukainen kohtelu sekä mahdollisuuden antaminen kaikille.

Teko: Taiteiden Yä -kulttuuritapahtuma
Etnosalo ry, Sanna Jousi, Liisa Käiväräinen & Gildas Houessou
Taiteiden yä on salolainen kulttuuritapahtuma, joka on kaikille avoin ja soveltuu kaikenikäisille. Keskusta-alueella tapahtuu paljon kun yli 60 kulttuuritoimijaa luovat erilaista ohjelmaa Salon sydämessä. Mukana yhteistyössä ovat myös Salon kaupunki, kauppakeskukset, kirjasto ja museot. Idea Taiteiden Yä-tapahtumaan lähti vuonna 2017 halusta tuoda kulttuuria, taidetta ja erilaisia toimijoita esiin. Salo on täynnä upeita taiteilijoita ja eri kulttuurialan toimijoita, Taiteiden yä kokoaa nämä toimijat yhteen ja rikastaa Salon katukuvaa. Tapahtuma kehittyy vuosi vuodelta enemmän, mm. viime vuonna mukana oli myös jo päiväkoteja, jotka järjestivät Karritorakka-tanssiesityksen.
Sannan, Liisan ja Gildaksen mielestä tapahtuman onnistumisen kannalta tärkeää on yhteistyö, yhteisöllisyys ja yltiöpäinen positiivisuus kävijöiden sekä toimijoiden kesken, joka välittyy koko tapahtumasta.

Teko: Salon iltatoriperinteen jatkaminen
Salon Iltatori ry, Antti Ketonen & Aleksi Burtsov
Historian havinaa uudella draivilla!
Salon iltatori -tilaisuuksia on järjestetty vuodesta 1985 lähtien Suvisalo ry:n toimesta. Vuonna 2020 Suvisalo ilmoitti lehdessä lopettavansa iltatorien pyörittämisen. Siltä istumalta olivat Antti Ketonen ja Aleksi Burtsov kummatkin soittaneet Jukka Alangolle ja kysyneet, että ruvetaanko hommiin iltatorin puolesta. Niin sitten tehtiin, laitettiin viisaat päät yhteen ja annettiin Salon kaupungille esitys siitä, miten Iltatoreja voidaan järjestää jatkossakin.
Vuosi 2021 oli Iltatori ry:n syntymävuosi ja ensimmäinen kerta, kun nykyisellä kokoonpanolla lähdettiin toteuttamaan kesän kattausta. Salon kaupungin tuella maksetaan järjestysmiehet ja äänentoisto, ja jokaisen Iltatorin emäntä tai isäntänä kustantaa illan artistin; näin kesäkuusta elokuuhun järjestettävä ainutlaatuinen Iltatori on mahdollista toteuttaa. Iltatorien sankareita ovat ilman muuta iltatorien emännät ja isännät, ilman heitä Iltatoreja ei olisi – hatunnosto heille kaikille!
Harrastustoiminta päivätöiden ohella tuottaa välillä haasteita, sillä koordinointia ja järjestämistä on näin suurella toiminnalla paljon. Kehittämistavoitteeksi onkin asetettu osa-aikaisen työntekijän palkkaus, jolloin esimerkiksi viestintä tehostuisi ja sidosryhmiä pystytään kasvattamaan entisestään. Yhteisön kuunteleminen on tärkeässä asemassa iltatorien suunnittelussa, ja on ollut upea huomata ja tuntea, miten salolaiset yritykset ovat lähteneet innolla mukaan. Ilmapiiri on ollut todella vastaan- ottavainen, kertoo hallituksen puheenjohtaja Antti Ketonen. Tuotantotiimissä työskentelee alansa ammattilaisia kuten, turvallisuuspäällikkö Riikka Helenius, tuotannosta vastaava Ville Virtanen sekä tapahtumien koordinaattori Jari Laakkio.
Vuosi 2022 on lähtenyt upeasti käyntiin ja Jari Laakkio on esimerkiksi ideoinut Metallia Salosta –tapahtuman, joka kokoaa torstaina 11.8.2022 yhteen salolaiset metallialan yritykset rekrytoimaan työntekijöitä Popedan säestyksellä. Keskustelussa korostuu, miten upea salolainen yhteisö, ammattilaistiimi ja osallistujat ympäri maailmaa mahdollistavat Iltatoritradition jatkumisen ja ilmaisen kulttuurin tuottamisen jokaisen ulottuville.

Teko: Tukena Paulinpuisto -hanke
Palveluyksikön johtaja Joni Heinonen & perheyrittäjä/vaikuttavuussijoittaja Riitta Nieminen
Salolaisena yrittäjänä tunnetun Pauli Siimesvaaran mukaan nimetyn Paulinpuisto KOY:n tarina sai alkunsa kun perheyrittäjä ja vaikuttavuussijoittaja Riitta Nieminen os. Siimesvaara otti yhteyttä yhteiskunnalliseen yritykseen; Tukena Oy. Ajatus asumispalvelusta, joka sisältää yksilöllisen tuen, ohjauksen ja avustamisen sai alkunsa vuonna 2016. Riitta etsi perheenjäsenelleen sopivaa kotia ja valmiina olevaa palveluntuottajaa alueelta ei löytynyt. Hän otti yhteyttä Tukena Oy:n Toimitusjohtaja Päivi Kariin ja esitti ideansa asumispalvelutalon tulosta Saloon. Hän tarjosi Tukena Oy:lle vapaata tonttia Salon keskustasta. Ajatuksena oli alun perin rakennuttaa myös heidän oma kotinsa ylimpään kerrokseen, mutta kysyntä kehitysvammaisten palveluasumiselle oli niin suurta, että kaikki 18 asuntoa sekä erityistarpeisiin suunniteltu uima-allas rakennettiin palveluasunnon käyttöön. Yhteistyö Päivi Karin sekä silloisen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimitusjohtajan Markku Virkamäen kanssa alkoi ja rakentaminen mahdollistettiin Asumisen kehittämiskeskus ARA:n investointiavustuksen ja korkotukilainen turvin. Riitta toimii KOY Salon Paulinpuiston paikallisena vaikuttavuussijoittajana ja omistajana 31% osakeomistuksella ja tukee täten paikallista toimijuutta. 1992 perustetun Kehitysvammaisten Palvelusäätiö juuret ovat omais- ja kansalaisjärjestö Kehitysvammaisten tukiliitossa ja yhdessä KVPS Tukena Oy:n kanssa muodostavat tahot yhdessä KVPS-konsernin. Tehtävänä on rakennuttaa ryhmämuotoisia koteja ja ostaa asuntoja kehitysvammaisille sekä tukea tarvitseville henkilöille.
Jokaiseen projektiin kuuluu haasteita, eikä Paulinpuisto ollut poikkeus. Rakennuttamisen aloitus viivästyi vuodella puuttuneen lomakkeen johdosta, sitten kun ovet lopulta avattiin tammikuussa 2020, iski maailmalla Covid-19. Palvelutalo oli auki, mutta toiminta ja aktiviteetit eivät päässeet kehittymään ja toteutumaan suunnitellulla tavalla. Vuosi 2021 oli ensimmäinen vuosi kun toiminta pääsi aktiiviseksi. Arkeen saatiin ilon hetkiä sekä ryhmät pääsivät toimimaan ja yhteisiä tapaamisia voitiin järjestää. Vuosi piti sisällään palveluyksikön johtajan Joni Heinosen mukaan mm. piknik-risteilyn, kesäpäivät konserteilla ja esityksillä sekä osallistumisen Ihme ja Kumman itsenäisyyspäiväjuhlille.
Kolme merkittävintä pointtia teossa ovat yhteiskuntavastuullisuus paikallisuutta korostaen, toiminta keskellä kaupunkia lähellä palveluita ja se, että hyvä elämä kuuluu kaikille.
FINALISTIT 2022
Viitankruunun asukasyhdistys -Viitanummen merellisen luontoalueen kehitys
Moision koulun nuoret & Salon Rotaryklubi -Gutsy Go, tee rauha näkyväksi Salossa viikko
Ari Aalto -Muurlan tievarsien siivous
Salon viesti -PowerCup Salossa
Salon kaupungin viestintä -Made in Finland sarjan tuotanto Salossa
Ihme ja Kumma ry -Osatyökykyisten nuoren työllistyminen
Etnosalo ry -Taiteiden Yä
Salon iltatori ry -Salon iltatoriperinteen jatkaminen
Palveluyksikkö & Riitta Nieminen -Tukena Paulinpuisto hanke Salossa
RAADISSA MUKANA 2022:
Edellisen vuoden voittaja Positiivisin salolainen: Jari-Jukka Kallunki, JJ'S BBQSalon Nuorisovaltuusto: Mikael KalintivSalon Iltatori Ry: Antti Ketonen
Salon Nuorkauppakamarin pj Anssi Ketonen Salon Seudun Sanomat Salon Jokilaakson Sanomat
RAADISSA MUKANA 2022:
Salon Nuorkauppakamarin pj Anssi Ketonen
Yhteistyössä
