Poispotkittujen viimeiset sanat
25th August 2018

(Melkein) vuosi Posipalstaa

Kuva Posipalstasta Salonjokilaaksossa, julkaistu 5.3.2020

516 julkaistua positiivista palautetta.

45 viikoittaista palstaa.

10 kuukautta elämää maailmanlaajuisen pandemian keskellä.

0 negatiivista kommenttia.Miten ihmeessä se tehtiin?


Tammikuussa 2020 Salon Nuorkauppakamarin vastavalittu ja innosta puhkuva uusi hallitus sai idean. Yhteiskuntavaikuttaminen on nuorkauppakamareiden erikoisalaa, ja Salossa päätettiin lähteä kääntämään julkisen keskustelun sävyä astetta positiivisempaan suuntaan. Idean ytimeksi hioutui ajatus positiivisesta tekstaripalstasta. Jatkuvien huonojen uutisten ja negatiivisten mielipiteitten dystopiassa se raottaisi hiukan pilviverhoa ja päästäisi arkisen kiitollisuuden valoa säteilemään tähän kollektiiviseen hämärään, jossa toisinaan tunnumme vaeltavan. Vielä tässä vaiheessa alkuvuotta covid-19-epidemia riehui vasta Kiinassa.

Kumppaniksi uhkarohkean positiiviseen yritykseen lähti Salon seudun pitkäaikainen ja kannesta kanteen luettu paikallislehti Salonjokilaakso. Näin sai helmikuussa 2020 alkunsa Posipalsta. Tuolloin Salonjokilaaksossa julkaistujen lehtiartikkelien sävy henki iloista odotusta tulevan vuoden kulttuuririennoista, järjestettävistä urheilun suurtapahtumista, nuorten uravalinnoista ja alkuvuoden juhlista. Siihen joukkoon solahti myös positiivinen tekstaripalstamme. Palstalle toivotettiin tervetulleiksi lukijoiden kehut, kiitokset ja kannustukset, jotka Salon Nuorkauppakamarin Posipalsta-tiimi keräsi. Salonjokilaakson printtimedian piinkovat ammattilaiset julkaisivat palstan viikoittaisessa lehdessään.

Epidemian levitessä pandemiaksi ja karkottaessa meidät turvavälien päähän toisistamme huomasimme Posipalsta-tiimin kanssa, että palstan perustaminen olisi voinut osua helpompaankin ajankohtaan. Toisaalta tässä haastavassa ajassa palstan tarpeellisuus oli ilmiselvä. Ilmassa oli paljon epävarmuutta, huolta ja pelkoja. Posipalsta kysyi lukijoiltaan viikoittain “Mikä sinua ilahdutti viimeksi?” ja haastoi näin miettimään kaikkea sitä, mistä voimme olla kiitollisia ja iloisia joka päivä. Palautteiden kautta oli mahdollista tukea kiitoksin paikallisia yrityksiä ja kannustaa toinen toistamme eteenpäin.

Posi-palautteita saatiin palstalle Salonjokilaakson lukijoilta ja hankittiin ajoittain myös markkinoinnin tukemana Posipalstan oman Facebook-sivun kautta. Jo kesällä aloimmekin nähdä muutoksia paikallisen julkisen keskustelun sävyssä, kun iloksemme Salon alueelle perustettiin myös PosiSalo+ -niminen Facebook-ryhmä paikallisen yrittäjän, Jari Mäkilän toimesta. Meille tämä oli selvä merkki siitä, että olimme tehneet jotain oikein. Hyvä oli lähtenyt kertautumaan ja positiivisuus loi ympärilleen positiivisuutta.


Kun päätämme valita positiivisen asenteen, tiedostamme realistisesti asioiden hyvät puolet, päätämme uskoa että myös tulevaisuus on hyvä, ja kaikkein tärkeimpänä: alamme toimia aktiivisesti sen mukaan, mihin uskomme.

Mutta eikö yltiöpäinen positiivisuus ole naiivia?

Meidän mielestämme ei. Haastavina aikoina kiitollisuus tästä hetkestä ja toivo paremmasta on itse asiassa paras työkalu, joka meille jää käteen ankeutta vastaan. Kun päätämme valita positiivisen asenteen, tiedostamme realistisesti asioiden hyvät puolet, päätämme uskoa että myös tulevaisuus on hyvä, ja kaikkein tärkeimpänä: alamme toimia aktiivisesti sen mukaan, mihin uskomme. Ja se minkä hyväksi työskentelemme; no, sehän kasvaa. On myös tärkeä muistaa, että pieni kehu, kiitos, kannustus tai tuen osoitus voi olla kanssaihmisellemme juuri se päivän yksi hyvä asia, jonka avulla hän jaksaa eteenpäin. Siksi me Posipalsta -tiimissä uskomme, että jokaisen kannattaa välillä tulla pois pimeältä puolelta ja katsella maailmaa Posi-lasien läpi. Sieltä saattaa löytyä aivan erilainen todellisuus.

Nyt kun vuosi 2020 päättyy ja Salonjokilaakso jatkaa Posipalstan tuottamista oman väkensä voimin, haluamme Salon Nuorkauppakamarin Posipalsta-tiimin puolesta kiittää lämpimästi kaikkia palautetta antaneita! Tämä on ollut meille kuluvana vuonna aivan erityinen, hyvää mieltä tuova projekti, jonka myötä omaakin asennoitumistamme asioihin on tullut mietittyä ja korjattua positiivisempaan suuntaan.

Toivotamme kaikille valoisampaa vuotta 2021! Ja muistakaa tämä ajatus, joka on ahkerasta lainaamisesta kulunut, mutta silti niin timanttinen: levitelkää sitä hyvää fiilistä ympärillenne kuin (biohajoavaa) glitteriä! Se ei jakamalla lopu.


Anuliina Frantti

Projektipäällikkö

&

Posipalsta-tiimi

Johanna Linna, Kirsi Hakkarainen ja Jussi Leino