Mitä jengi duunaa? Asiakkuuspäällikkö Tuukka Alanko
15th March 2017
Yhteistyössä on voimaa – Handelsbanken
15th April 2017

Mitä jengi duunaa? Muotoilija ja sarjayrittäjä Lasse Laine

Nimeni on Laine. Lasse Laine.
Olen muotoilija ja sarjasäätäj.. yrittäjä monen mutkan kautta.

Tässähän tämä tulee sitten samalla selväksi itsellenikin kuka olen ja mitä teen.

Lapsuuteni kasvoin Halikossa salaisissa. Koulujen loputtua vannoin etten koskaan enää tänne palaisi. Ensin opiskelin Turussa taidetta ja sitten Lahdessa teollista muotoilua. Jostain syystä päädyin koulujen jälkeen perustamaan baarin Helsingin keskustaan ja toisen kallioon. Siitä alkoi yrittäjän arki mikä on jatkunut näihin päiviin asti. Väliin mahtuu yhtä jos toista urheiluautojen vuokrauksessa kahvipaahtimon kautta asuntogrydäykseen.

Protosdemos Oy, missä nykyisin suurimman osan ajastani vietän ja jonka kautta kaikki muutkin yritelmäni hengittävät, syntyi 2008 - vahingossa. Shotsin olympiakylästä tarvittiin pienoismalli jonka lupauduin tuottamaan. Paria viikkoa myöhemmin oltiin Shotsissa ja siitä paria viikkoa myöhemmin prh:lla. Syntyi muotoilutoimisto tuottamaan markkinointituotantoa, myymäläkalusteita ja messuosastoja. Myöhemmin pääasiassa Sisustuksia. Helsingissä alkoi asunnossa putkiremontti, tyttöystävällä alkoi kasvaa maha uhkaavasti ja päädyimme tilapäisasumiseen vuodeksi Saloon mökillemme. Salon kaupunki alkoi myymään vanhoja kiinteistöjään ja kokeilimme kepillä Jäätä. Kirjat ja firma muuttivat pysyvästi Saloon, Kuusjoelle Raatalaan. Protosdemos alkoi kasvaa ja vanhan koulun seinät natista. Hankimme hallin Halikosta ja oma tuotanto alkoi kehittyä. Protosdemosista kasvoi noin 15 henkilön muotoilu ja tuotantolaitos. Rinnalle syntyi Choice. Vaihtoehtoyritys designkalusteille. Avoimelle tuotealustalle perustuva kestävillä arvoilla toimiva kansainväliseksi nouseva kalustebrändi. Helvetin hienoja kalusteita muuten. #madebychoice. Syntyi myös TRE, #worldoftre suomalaisen designin konseptikauppa jonka ensimmäinen liike avattiin viime vuonna mikonkadulle Helsinkiin. Ja viimeisimpänä lähdimme vielä mukaan munabusinekseen. #egginternational. Michelinin tähdittämän kokkimestarin reseptoima kanamunapikaravintolaketju. Mmmm...

Saloon paluumuuttajana myös vanhat verkostot äitiä ja isää lukuunottamatta olivat hyvinkin pitkälti kadoneet. Mariannan ( puolisoni ja yhtiökumppanini ) veli kertoi minulle jostain kokoomuslaisten nuorten kristittyjen kokoontumisajoista joihin minun kannattaisi myös tutustua. Liityin siis Salon nuorkauppakamariin. Taisi olla 2009.. Verkostot alkoivat kasvaa ja hyvät sellaiset. Minusta tuli ihan oikea Salolainen. Ylpeä sellainen. Syntyi myös toinen lapsi. Poika.


"Kamaritoiminta on liittynyt vahvasti yrittäjyyteeni. Sen kautta olen tavannut ihmisiä joilta olen saanut suuntaa mitä seuraavaksi. Olen saanut motivaatiota jaksaa huonoina aikoina ja kiitosta hyvistä ajoista."


Päiväni yrittäjänä kuluvat aamusta iltaan yrityksen parissa. Yrittäjyyden koen osana elämää. Se ei ole työ vaan elämäntapa. Parasta ja pahinta mitä tiedän mutta kuitenkin siinä järjestyksessä, ainakin tätä kirjoittaessani.

Tavallisena päivänä herään klo 7, räpiköin lapset päiväkotiin tai koitan livahtaa ovesta ennen kuin ehtivät herätä. Menen pajalle Halikkoon vesalantielle. Katson että sorvi laulaa ja kirjoittelen sähköposteja. Hyppään autoon ja ajan Helsinkiin. Matkalla poikkean ykköspesällä hakemassa kahvin ja puolikkaan sämpylän. Käyn toimistolla merimiehenkadulla ja säntään jonnekin asiakastapaamiseen. Yleensä myöhässä mutta enää en selittele. Sieltä toiseen samanlaiseen ja ehkä TRE:n tai toimiston kautta länsiväylälle ja takaisin pajalle. Joskus nappaan siitä kehä kolmosen rahtarikioskista ruishampurilaisen ja batteryn etten nukahda rattiin. Asiakkaina tavallisesti muut yrittäjät ja yritykset jotka haluavat luoda uutta fyysistä käsinkosketeltavaa toimivaa ja visuaalista asiakaskokemusta.

Toisinaan päivät taas menevät ulkomailla matkatessa messuilla yms tapahtumissa ja projekteissa. Tuotamme kansainvälisiä näyttelyitä ja projekteja asiakkaillemme mutta myös Choice vaatii läsnäoloa erinäisissä designviikoissa jne. Viime vuosina tosi paljon. Lopuksi kuitenkin illaksi kotiin, kaadan murot lasten lautasille, jaan kasvatusoppini ja laulan Rautavaaran sininen uni niin monta kertaa että nukahdan lopulta itsekin.

Kamaritoiminta on liittynyt vahvasti yrittäjyyteeni. Sen kautta olen tavannut ihmisiä joilta olen saanut suuntaa mitä seuraavaksi. Olen saanut motivaatiota jaksaa huonoina aikoina ja kiitosta hyvistä ajoista. Olen löytänyt hyviä ystäviä, kumppaneita ja kohtalotovereita, työntekijöitä, projekteja ja asiakkuuksia kamarista. Sen kummemmin edes niitä hakematta. Se on luontainen etu suuresta verkostosta mitä jci toiminta tarjoaa. Niin paikallisesti Salossa, kansallisesti Suomesta kuin myös kansainvälisesti aina Japanista Canadaan. Kehittymistä ja vapautta olla rohkeasti sen asian takana mihin uskon.

Tavoitteikseni työn puolelta koen muotoilun demokratisoinnin. Kestävien arvojen tuomisen kuluttamiseen. Iloisemman ja avoimemman businesskulttuurin sanansaattamisen ja positiivisen asenteen tartuttamisen tulevaisuuteen ja uuteen. Sekä tietysti sen pohjattoman käteiskassan kerryttämisen pahan päivän varalle. Niitä odotellessa.

Kotipuolessa tavoitteeni on kasvattaa lapsista Ok tyyppejä JCI henkeen.

Thats it. Pääpiirteittäin.


Yritykset joissa olen mukana ja joita olen saanut olla perustamassa.
Protosdemos Oy
Made by Choice Oy
World of tre Oy
Egg international Oy ( tosi hyviä munakkaita )

Perhe.
Nainen: Marianna.
Tytär: Frida
Poika: Pedro.
Beagle: Manu.


tahroja paperilla.