Koejäsenestä hallitusvirkaan – ensimmäinen vuosi Salon Nuorkauppakamarissa
10th November 2016
Mitä jengi duunaa? Muotoilija ja sarjayrittäjä Lasse Laine
17th March 2017

Mitä jengi duunaa? Asiakkuuspäällikkö Tuukka Alanko

Meikäläisen työpäivä sisältää pari klippiä ja paljon tarinaa, kuten voi tietenkin odottaakin.

Mun nimi on Tuukka Alanko ja siviilissä mä olen Someron Säästöpankin asiakaspalvelupäällikkö. Vastaan siis Salon konttorin pyörittämisestä, konttorin resursseista ja myynnin johtamisesta. Asiakasliiketoiminnan osalta vastaan henkilöpuolen rahoituksesta, josta koostuu suurin osa päivääni. Siinä sivussa hoidan joitakin yrityspuolen ja säästämispuolen kokonaisuuksia. Suoria alaisia mulla on 5-6 ja vähän vuoden ajasta riippuen siihen pari vielä päälle. Olen nuoresta iästäni huolimatta päässyt näkemään pankkialaa aika kattavasti viimeisen viiden vuoden aikana. Työtehtävät ovat kehittyneet, on ollut pari kaupunkia ja pari eri työnantajaa. Tällä hetkellä nautin siitä mitä teen, pääsen vaikuttamaan ihmisten elämään ja joka päivä olemaan mukana ihmisten elämän suurimmissa taloudellisissa hankinnoissa. Olen omalta osaltani pyrkinyt muuttamaan ihmisten käsitystä tämän päivän pankkimaailmasta. Pankki näyttäytyy usein ulospäin tylsänä, vanhoillisena, byrokraattisena instituutiona, johon mennään ainoastaan ja vain silloin kun on pakko. Mun tapa tehdä tätä hommaa on vähän erilainen. Olen aina lähtenyt siitä, että jokainen kun tosta pankin ovesta sisään tulee, tarvis saada siitä ulos vähintään yhtä hyvällä tuulella, kun se on siitä tullut sisään, mielellään vähän paremmalla. Tavoite ja pyrkimys on siis tarjota Salon parasta ja positiivisinta pankkipalvelua. Ja tänä päivänä kun omasta asiakaskunnastakin jo 10-15 %:a tulee pääkaupunkiseudulta, niin miksei koko Suomenkin :)


No mitä mä sitten täällä teen? Palotellaas vähän tätä kellon mukaan:
Tuukan päivärytmi (esimerkkipäivä, päivämäärää en viitsi laittaa, mutta yksi todellinen päivä)

08.00
Kuten tiedetään pankkimiehet ei ole parhaimmillaan aamusta. Joskus jopa kiitän luojaa alavalinnasta, koska en todellakaan ole aamuihminen. 08.00 on suurin piirtein joka aamu se hetki kun Caireniuksenkujalla pikkuhiljaa on aamupalan aika ja siitä nokka kohti officea.

08.35
Tähän aikaan mun pitäisi olla konttorilla suunnilleen joka aamu, niin myös tänään. Tänään on torstai, joten vedän konttorin aamupalaverin alkaen 08.45, johon osallistuu koko Salon konttorin henkilökunta. Käymme läpi myynnillistä puolta, tuotepuolen koulutuksia tai muita sillä hetkellä tärkeitä juttuja.

09.30
Palaverit on pidetty ja ruvetaan valmistautumaan päivän epistolaan. Päivät ovat hyvin erilaisia, se on varmaan yksi syy, mikä tästä duunista tekee mielenkiintoisen. Aamuisin availen yleensä asiakkaiden tiedot, katson läpi kuka on tulossa. Kartoitan heidän tarpeet, tutkin rahoitus- ja säästämistilanteen ja selvitän vähän onko kaikki ok.

10.00
Pankin ovet aukeaa, ensimmäinen asiakas näyttääkin tänään olevan heti aamusta. Mulla päivät ovat tosiaan vähän erilaisia, välillä on enemmän asiakkaita välillä taas enemmän tausta- ja raportointihommia. Tänään kuitenkin aloitetaan asuntolainaneuvottelulla. Perustilanne, asuntoa tarvis vaihtaa ja tarttis lainaa lisää. Meikäläisen ominta-aluetta, tavoite -> kaupat kiinni ja asiakas hymyillen kahvin nauttineena kotiin :)


Entinen esimies sanoi joskus hyvin: ”Sulla on Tuukka 5 minuuttia aika myydä ittes, sen jälkeen sulla on loppuelämä aikaa tarjota Säästöpankin palveluita!” Pätee edelleen.


11.00
Vastailen illan ja aamun aikana tulleisiin sähköposteihin. Tarjouspyyntöä, soittopyyntöä ja pari selvitettävää asiaa. Nykyisin yhä enemmän asioista hoidetaan sähköisesti, joten sähköpostien määrä on välillä tosi suuri. Se vie aikaa, mutta helpottaa myös paljon asioita. Aina ei väkisin tarvitse saada asiakasta konttorille vaan helpot jutut voidaan hoitaa myös sähköisesti tai puhelimella.

12.00
Rikalan lounas. Aina maittava, perus lindströminpihvi. Ei ihan ykkösvaihtoehto, mutta kelpaa hyvin.

12.30
Tässä kohtaa on kalenterissa raportit, luottopäätökset, luoton tarkastukset ja myyntien tsekkaaminen. Tämä kuuluu oleellisena osana konttorin pyörittämiseen. Käyn läpi konttorin luotot, että kaikki ok. Lisäksi käyn läpi erilaisia raportteja niin lainsäädännön kuin myös myynnin kannalta. Nykypäivänä on pankeilla kaksisuuntainen paine. Lainsäädännöllinen seuranta ja raportointivaatimus lisääntyy koko ajan ja samaan aikaan myynnillinen paine kasvaa, jotta liiketoiminta on myös tuottavaa.

14.00
Asiakastapaaminen. Rahoituspuolen uusasiakasneuvottelu. Asunnon osto ja toisen pankin asiakas. Näitä toki tarvitsemme lisää ja on hienoa, että näitä tällä hetkellä hyvin tuleekin. Uuden asiakkaan kanssa, ensimmäiset 15 min ratkaisee kaiken. Asiakaspalvelu täytyy olla kunnossa, hinta kilpailukykyinen ja väittäisin, että sen asiakkaan täytyy tykätä juuri susta. Entinen esimies sanoi joskus hyvin: ”Sulla on Tuukka 5 minuuttia aika myydä ittes, sen jälkeen sulla on loppuelämä aikaa tarjota Säästöpankin palveluita!” Pätee edelleen.

15.30
Lyhennysvapaaneuvottelu. Tämä on se toinen puoli rahoitusta. Paljon pyritään toki myymään uutta luottoa, mutta myös omasta kannasta täytyy huolehtia. On fakta, että elämässä tulee aina eteen yllätyksiä. Saattaa tulla eteen esim. työttömyysjaksoja ja tällöin asiakkaat hakevat jelppiä pankista. Ja parempi niin, se on oikeastaan sitä taloudenhoitoa parhaassa muodossaan.
16.30
Valmistautuminen erään yhdistyksen hallituksen kokoukseen. Pankin kokoustiloissa pidetään paljon erilaisia tilaisuuksia esim. yhdistysten hallitusten ja muiden kokouksia. Omana duuninani konttorin päällikkönä on myös luoda kasvot konttorille, ja tästä hyvänä esimerkkinä on näiden tilaisuuksien alussa pidettävät pankin esittelyt. Viimeisten vuosien aikana näitä on kymmeniä, ehkä satoja. Tämä on aina yhtä kivaa homma, tykkään ihmisistä, vanhoista ja nuorista. Lisäksi tykkään tutustua ihmisiin ja jutella heidän kanssaan, milloin mistäkin. :)

18.30
Kotia kohti. Työpäivä pulkassa, kotiin syömään. Illalla lätkäreenit ja huomenna uudestaan. Ja varmasti päivä on jotain ihan muuta kuin tänään :)


Sellainen on mun duunipäivä! Mulla on nykylainsäädännön kehityksen mukaan työvuosia jäljellä vielä varmaan 50 paikkeilla. Aikaa kehittyä, tehdä niitä juttuja joista mä nyt vasta unelmoin. Mutta kun mä katon taaksepäin vaikka 10 vuotta, niin mä teen just nyt sitä, mistä mä silloin unelmoin. Ja siitä mä olen ihan aidosti jopa vähän ylpeä!